Почивката на народните представители започва още този петък. Това стана ясно

...
Почивката на народните представители започва още този петък. Това стана ясно
Коментари Харесай

Депутатите излизат в почивка от петък

Почивката на народните представители стартира още този петък.

 

Това стана ясно от отговор на ръководителят на Народното събрание на въпрос от  Иван Ченчев от БСП. Левият народен представител изрази възмущението си, че от програмата за седмицата липсва парламентарния надзор.

 

В отговор Росен Желязков го посъветва да прочете правилника, а по-късно да прочетем програмата на депутатите. " Тя е за 20, 21, 22 декември е неработен ден по нашия устав. В петък няма да има пленарно съвещание ", отсече той. 

Народното събрание одобри програмата за работа. Точка от дневния ред планува трето гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Третото гласоподаване е поименно. Програмата планува още да бъде продължено разглеждането на второ гласоподаване на държавния бюджет за 2024 година

 

В дневния ред е и законопроект за одобрение на Изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност сред Комисията и Република България, както и ратификацията на Споразумението за многогодишна поддръжка за осъществяване на Плана за оценка на Програма „ Образование “ 2021 – 2027 година сред Министерството на образованието и науката, Изпълнителна организация „ Програма за обучение “ и Организацията за икономическо съдействие и развиване. 

 

В признатия дневен ред е и второто гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България. На първо гласоподаване се чака да бъде гледан Законопроект за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, както и измененията в Закона за признание на професионални квалификации, в Закона за професионалното обучение и образование, Закона за висшето обучение. 

 

В дневния ред са още и три плана на решения за удължение периода на деяние на три краткотрайни комисии: Временната комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани със сигурността на машинното гласоподаване, както и на Временната комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани с организацията, подготовката и опазването на публичния ред, във връзка със декларирания кротичък митинг против управлението на Българския футболен съюз на 16 ноември 2023 година, и на Временната комисия във връзка Споразумението сред „ Булгаргаз “ ЕАД и турската държавна енергийна компания „ Боташ “, подписано на 3 януари 2023 година в гр. София.

 

Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на " ИТН ", предложи третото четене на Конституцията да се излъчва директно по Българска национална телевизия и БНР, предлагането му не бе признато. След това Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " направи нова процедура като посочи, че не знае, от какво се тормозят да се види лицето на всеки един депутат, когато показва волята си за измененията в Конституцията. Това е най-тържественият миг в живота на всеки един депутат, добави депутатът. Свиленски предложи и първа и втора точка да се излъчват по Българска национална телевизия и БНР. Предложението бе подложено на гласоподаване, само че не бе признато. 

 

В зала се записаха 220 народни представители за началото на днешното съвещание. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР